Trevlig helg

Ännu en helg avklarad. Jag var hemma med sjukt barn förra veckan så vi for till Västerås tidigare än planerat. Lillan var snorig och hostig men ändå pigg. Hon fick vara hemma för säkerhetens skull. Men jag tror inte det hade behövts egentligen. Hon mår bättre nu så det blir förskola senare i veckan.

I torsdags for vi till Västerås. Maken fick cykla till jobbet och vi hade bilen, haha. 
Åkte till Ikea för att äta lunch med lillasyster och kaptenen och deras dotter. därefter hade vi en lekdate inplanerad.


Barnen gungade en hel del :)

Var ute väldigt länge. Till slut kom det väldigt mörka moln så vi fick springa hem till mina föräldrar så vi kunde undkomma regnet. Trots löpturen blev vi väldigt blöta. Tur att vatten torkar ;)


Fredag började med lekparkshäng med barnen. Lillan hade sin docka och dockvagn med sig. Vi var ute strax innan nio och körde på i någon timma. 


Efter lekparken gick vi in för att sova middag. Lillan vägrade somna i vanlig ordning så efter lunchen tog vi en runda med bilen. Efter tio minuter sov de båda två. 

Hälsade på hos gammelmormor och gammelmorfar en sväng med barnen. Tror de var ganska trötta efter det besöket. Var fullt ös hela tiden vi var där.


Till middag åt jag lasagne som pappa hade förberett kvällen innan.

Lördag började med en klädbytardag.
Var inte på jakt efter något särskilt men fann ändå lite roliga grejor. Köpte en väst till lillan, å två klänningar. Lillen fick en body, två leksaker och en cykelhjälm.  Leksakerna var populära bland båda barnen :)

Efter fyndandet fikade vi med de vi hade lekdate med samt lillasyster med familj.
Vi satt på fiket väldigt länge och därefter var det dags för lunch som åts tillsammans med lillasyster med familj :) 
Kul med så mycket sällskap. 
Det var något jippo på stan så vi såg när gymnasterna gjorde någon modeshow samt uppvisning. Uppvisningen var riktigt bra, lillan var helt förtrollad av deras akrobatiska konster.


Söndag började med sovmorgon. Barnen sov till 09:30?!?! Helt sjukt. Jag hade sagt till lillebror att vi skulle vara hos honom någon gång mellan 9-10 bara för att ungarna brukar vakna kl 07 någon gång. Så drämmer de till med en sån här sovmorgon. Underbart! 


Åt frukost och sen åkte till lillebror som kommit hem från Thailand. Han och svägerskan hade köpt flera fina presenter till barnen. Så kul! 

Efter lillebror hämtades maken och senare plockade vi upp saker hos mormor o morfar o mamma o pappa innan vi kom iväg hemåt. 

Måste berätta om en rolig grej, lillen har ju lärt sig att krypa. Han har kommit på att man kan stå på knä mot saker för att nå bättre. Idag när vi var hemma ställde han sig upp!!!!  Han stod på knä mot fotpuffen och sen bara ställde han sig upp. Min stora kille. Så kul att vi alla satt och kollade på honom just då :) 
Han har ställt sig upp fler gånger sen dess och har ganska bra balans. 

Kungsträdgården

Förra året missade jag blomningen av körsbärsträden i Kungsträdgården. Jag var en aning bitter över det men nu så, i år har jag sett det. 

Lillan har varit halvkrasslig så hon är hemma från föris. Men ingen feber och hon är pigg som en lärka så vi gjorde en utflykt till huvudstaden. 


Första stoppet inne i Stockholm var Åhléns. På översta våningen har de barngrejor, som kläder, leksaker och lekrum/amningsrum. Numera har de även en terass som man kan gå ut på. Även om det blåste en hel del var det lä just på terassen. Helt perfekt att låta lillan få skutta runt lite. 

Efter Åhléns gick vi in i några andra affärer och sen styrde vi kosan mot Kungsträdgården.


Blomningen är i full blom?! Hur säger man?! 

Det var som att gå under rosa moln.


Så himla fint där. Jag kan förstå varför tusentals turister dras mot Stockholm under våren.


Jag och lillan hade en riktig mysdag. Lillen var med så klart men lillan var i fokus idag. Hon fick välja mat, vilket var donken men det var kö ända ut på gatan så vi tog Max istället. Samma lika nästan. Lillen somnade när vi var 10 meter från träden och sov igenom lunchen. 


Efter lunchen gick vi tillbaka till träden och satte oss på en bänk så lillen kunde matas och vi kunde alla tre njuta av utsikten. 
När vi suttit där ett tag var det dags att åka hemåt. Köpte glass på Pressbyrån när det ändå är halva priset just nu. 

En härlig dag ute i det fina vädret. 
Jag ville så gärna åka men det hade några krav.
Lillan skulle må bra och sköta sig. Vädret skulle vara bra och stabilt, det vill säga, inget regn. 
Energin skulle finnas. Det vill säga, en god natts sömn behövdes. 
Allt detta inträffade så det var bara att tuta och köra. Åka pendeltåg en stund går oftast bra :)

Han kryper

Ja, som rubriken lyder så har vår son äntligen kommit på hur man kryper. Det går låååååångsamt men det händer i alla fall :) 


I och med detta har han även kommit på att man kan nå saker på högre höjder och man kan stå på knä mot saker så man kan se och ta på grejor som är högt upp. 
Därför var det absolut hög tid att sänka sängen. 
Jag ville göra det för ett tag sen men glömde bort det och orken till att göra det försvann. Därför lämpade jag över uppgiften till maken och hotade lite fint med att han inte får dra minsta lilla timmerstock förrän sängen hade blivit sänkt. Då gick det undan vill jag liva, haha.


Att se så där lagom galen ut med en skruvdragare kan nog bara han, hahahaha. 


Tack och lov för den där skruvdragaren säger jag bara. Om den går sönder kommer jag att köpa en ny innan liket ens hunnit kallna. Alla dessa ikea-skruvar som är en halv miljon meter långa är inte alls kul att skruva för hand. 


Barnen tyckte att det var väldigt spännande att titta på. 


Allt som allt tog det väl 10 minuter. Går så fort men man ska ju få tummen ur och göra det också. 
Det är tur att maken gjorde för han mindes från förra gången hur vi skulle göra. Hade jag fått skruva själv hade jag nog lossat på alla skruvarna på hela sängen innan jag kommit på att man bara ska lossa på ena sidan. 

Nu sover lillen i tryggt förvar nära golvet och jag kan sova bättre i vetskapen om att han inte ska klättra ur sängen och ramla och slå sig :) 

Kycklingfärs

För första gången någonsin har jag lagat något med kycklingfärs. 


Maken spanade in receptet och kände att det var utanför hans kunskapsgränser så jag fick laga maten. Som om det är inom mina kunskapsgränser liksom, haha. 


Det var stört omöjligt att Linda in färsen i bacon så jag lade bara den på och hoppades på att det skulle räcka så. Maten blev ju klar iaf.


Riva parmesan går fort i mixern. 


Så här fint blev det på tallriken sen. Smakade helt ok. Men nja, jag är inte så förtjust i den där kycklinglimpan. Potatismoset var förvånandsvärt gott fastän det innehöll parmesanost. 

Inte något som jag vill laga igen. 

Det senaste

Här har det stått lite stilla. Hinner inte ena ta upp mobilen vissa dagar och när jag väl hinner är jag för trött för att ens orka tänka tanken på att skriva något vettigt. Oftast blir det väldigt happigt och osammanhängande ändå men någon måtta får det väl ändå vara.

Vad har hänt då under dessa dagar?


Nytt utanför porten. Den dagen (tisdagen) fick man inte gå ut via porten på framsidan. På morgonen sprang vi via källaren när vi skulle till föris. När jag kom hem fick jag gå in via baksidan och kånka upp vagnen en halv våning. 


Vart bara lite ställd den morgonen.


Haft mysstund med lillen som är i värsta utvecklingsfasen.
Värsta som en stor fas inte en dålig :)


Varit ute och sparkat boll en del.


Lillfisen har invigt sina pipande skor.


Han har även fått ett gäng nya nappar.


Maken har också varit med ute och lekt. Lillan älskade när han sparkade boll med henne. Han har ju en helt annan bollkontroll än vad jag har. 


Soligt och fint har det varit vissa dagar. I fredags var vi hemma istället för föris. 


Tog en halvlång promenad till makens jobb.


Framme :) lillen somnade när det var 200 meter kvar. Typisk timing för att vara mitt barn, haha. 


Sist men inte minst har denna lillfis blivit nio månader gammal. Han har fått två små bissingar som vi har börjat borsta med tandborste och tandkräm (för bebisar). Han står ofta i krypställning och ibland råkar han krypa av misstag. Snart sker det medvetet och då blir det full fart. Imorgon ny vecka och nya tag :)

Mat

Mat den senaste tiden.


Avokadosmoothie som inte alls föll mig i smaken.


Onsdagens måltid vart soppa med quesedillas.


Soppan var ingen direkt favorit för varken mig eller maken men slank ner med hjälp av quesedillan.


Första gången någonsin som jag gjorde quesedillas.


Fredagens lunch vart vegetarisk. Pasta mer haricot vertes och ärtor i en krämig sås. 

Har så klart ätit mer än det denna vecka men dessa blev fotade iaf. 

4 års kontroll

Igår var det äntligen dags för lillans fyra års kontroll. 


Hon har ju vuxit så mycket den senaste tiden. Både fysiskt och psykiskt. 
Längden uppmättes till 107,1 cm. Lång som en stång. 
Vikten var hela 17 kg. 


Det gjordes ett balanstest som hon klarade galant. 
De kollade synen som det inte var något fel på. 
Och de kontrollerade hörseln som det inte heller var något fel på. Att hon inte hör ibland är alltså selektivt. 

Då synen kollades hade hon en kartongbit med lite bokstäver på. Läkaren pekade på en bokstav på tavlan och lillan skulle hitta rätt på kartongen. Hon sa bokstäverna som läkaren pekade på och pekade själv för att visa att hon minsann såg dem. Hade väl räckt med att säga bokstaven?! Läkaren hörde ju att hon sa rätt bokstav hela tiden. 

Hörseltestet gick bra till slut. Vi började med det men läkaren sa att det skulle låta piiiiip i örat, och det lät inte direkt piiiip. Lillan hörde något men inget piiiip. Så jag fick lyssna jag med. Sa att om hon hör något ljud, oavsett vilket ljud så skulle hon markera. Då gick det bra. Inte lätt att få instruktionen om att lyssna efter ett pip när det inte ens låter pip, haha. 

Lillan fick visa att hon kunde räkna till tre, berätta vilka färger som fanns på vissa saker och rita en teckning. 
sen frågar doktorn mig om lillan använder bokstäverna F R på rätt sätt istället för att visa någon bild å låta henne få visa sina kunskaper själv. Men ja, hon uttalar f och r på rätt sätt. 

Nästa besök på BVC för lillan blir om ett år och då ska hon även få en spruta :) 

Oljud

Nu har de börjat fixa asfalten utanför oss. De ska jämna marknivån så alla små ramper ska kunna tas bort.


Alla gamla gatstenar ska bort. Gissa om det klonkar högt när de kastar ner dem i grävskopan.



De är iaf ganska snabba. Men ibland väldigt ineffektiva. Mycket pratpauser tas det. 
Det blir nog bra sen till slut.


Jag satt och solade mig på parkbänken en stund medan lillen sov i vagnen. Vi hade gjort alla morgonens måsten så det var en välförtjänt vila på bänken. 


Dagens rätt



Dagens middag blev asiatisk biffgryta. Det stod att det skulle ta 20 minuter att tillaga?! Hur hade de räknat då egentligen? Allt, verkligen allt skulle strimlas. Det tar tid att strimla kött, morötter och rotselleri. Mer än 20 minuter iaf. 


Medan grytan kokade passade jag på att rosta kokosflingor och hacka gräslök. 


Så här mumsigt såg det ut sen.
Smakade gott men jag trodde det skulle smaka mer av kokos. Tack och lov att det inte gjorde det iofs. Blev extra gott med pressad lime på maten. 
Båda barnen smakade på lime och gav roliga miner.


Till efterrätt smakade vi på chokladen som köptes på båten. En ruta vardera och sen en bonus beroende på vilken man gillade mest. Jag gillade den med popcorn i mest. Lillan gillade alla och maken gillade den med Marianne i.

Imorgon är det resternas afton, eller resternas lunch :)

Tinas recept

Denna vecka är det recept från Tina Nordström eller Norrström eller vad hon nu heter i matkassen. MatTina är hon mest känd som. 



Dagens recept.

Tror ni inte jag börjar med att göra fel?! 
Bränner kryddorna så de blir helt svarta. Kastar ändå ner riset av någon dum anledning. Ser inte fräscht ut och luktar inte så härligt. 
Får hälla av allt, skölja riset och börja om på nytt. Vid andra försöket gick det mycket bättre.


Gult ris och en ny variant (för vår del) av korvstroganoff. Kycklingkorv var det dessutom. Mycket nytt. Gott med paprika.

Helt okej recept och god mat. 


Finland

Nu är vi hemma igen från vår lilla resa över Östersjön. Det har gått bra alltihop men trött är jag. 
Jag brukar inte bli sjösjuk men brukar istället känna av gungandet någon dag efteråt, som nu. Idag är jag yr, haha.
Vi åkte inte själva, lillasyster, kaptenen och systerdottern var med också. Kul med sällskap.

Vi åkte i lördags. Lillan var supertaggad.


Checkade in oss i god tid och passade på att prata och busa lite i bilen.


Pass till oss tre var med. Inte en jäkel tittade på barnens identitetshandlingar. Har man som krav att alla ska ha identitetshandling så tycker jag faktiskt att de kan kolla dem. Jag försökte få incheckningsnissarna att kolla passen både i Sverige å i Finland men utan framgång.


Så här skylt satt i fönstret på vägen dit. En likadan fast grön skylt hade vi på vägen hem.


Vi har ätit frukostbuffé i tre dagar i sträck. Lyx!


Väl framme i Helsingfors hade vi bokat hotell. Alla hade varsin säng men det slutade med att alla låg i stora sängen.


Lillens säng. Tänkte först att han inte skulle behöva varken handduk eller täcke men alla duschade på kvällen och det var kyligt i rummet så han fick sova under täcket till slut ändå.


Vi var till sea life eller vad det nu hette på måndagens förmiddag. Tittade på fiskar å annat kul. Lillen tyckte att det var spännande med färgerna i akvarierna.
Lillan fick mata lite fiskar. Det var nog ganska kul. Fiskmaten luktade dock inte så gott.



Synd att färgerna inte blir lika fina på bilderna som i verkligheten. 


Närmare åskådan av hajar och andra fiskar.


Det här var nog roligast dock. En sandlåda inomhus. Jag satte mig i solstolen bredvid och vilade benen. Lillen sov och lillan gjorde sandkakor.

Efter sea life åkte vi till ett shoppingcenter innan det var dags att åka hemåt.



Barnen busade i bilen i väntan på att få åka på båten.



Vi åt middag på båten, buffé för att vara mer exakt. Det var gott. De har ju buffé på dricka också. Vin kunde tappas upp hur många gånger som helst. Inte undra på att folk lullar ut därifrån sen. Jag drack ett glas eller ett och ett halvt glas vin. Mumsigt var det iaf.


Lillans favoritställe var bollhavet. Där spenderades det lång tid (av de timmar som vi var vakna). 


På morgonen innan vi skulle av båten hade de ansiktsmålning i barnhörnan. Lillan fick en fin nyckelpiga på kinden. 


Det var den resan i stora drag. Huvudgrejen med resan var en minnesceremoni för mammas kusin som hade gått bort (dött). Det vad en fin cermoni med många sånger och god fika. Förstod inte alls vad som sades men det gör inget. Mamman till den bortgångna var väldigt glad att vi var där iaf och det var kul att höra. 

Lillan ville åka till Finland igen snart. Men nästa gång vill hon ha sin pappa med sig så hon inte ska sakna honom så mycket sa hon, haha. 

RSS 2.0