statistik

Dagarna rusar förbi just nu...
Känns som om det var igår jag önskade att det var 99 dagar kvar så jag kunde skrika
"och så finns det dem som har flera hundra dagar kvar"
precis som man gjorde i studenttider :P

Vecka 31

Barnet

Barnet är nu cirka 40 centimeter långt från huvud till fot. Nu börjar det närma sig födelselängden. Många har redan hår på huvudet som kan ha vuxit upp till två centimeter. Barnet kan ha lagt sig tillrätta med huvudet nedåt men det är inte säkert. För förstföderskor fixeras den delen av fostret som kommer först i bäckeningången ofta tidigare än för dem som fött barn tidigare. Hos de sistnämnda kan föregående fosterdel vara rörligt ända tills förlossningen startar.

Vikt 1 800 gram.

Mamma

Din lungkapacitet har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Det behövs både för barnet och för dig själv. Den ansträngning det innebär att vara gravid kan göra dig andfådd. Bebisen fyller upp större delen av magen. Det kan kännas trångt och tungt. Många kvinnor samlar på sig vatten. Om dina ben är svullna och känns tunga kan du prova med stödstrumpor. Det kan också hjälpa att ligga eller halvsitta med benen i högläge. Tala med din barnmorska eller hör efter på apoteket. Har du börjat tänka på förlossningen? Känns det bra, roligt, spännande, ångestframkallande, häftigt? Prata med din familj och dina vänner. Din barnmorska finns också där för att reda ut begrepp och lyssna till dina tankar.


Shopping i Kista

Var med lillasyster till Kista galleria. Vi hade tänkt att gå på bio men den filmen vi ville se gick inte när vi väl var där. Så vi åt middag och gick i affärer istället.

Jag hade fått lite presentkort i julklapp så jag tog med mig ett av dem och dök in på Åhlens för att se om jag kunde fynda något.
Jag har velat ha någon sorts overall till bebisen hela tiden, bara i fall att det är kallt ute när bebisen kommer. Aprilvädret har ju en tendens till att överraska. 

Så det blev denna:


Hur söt som helst ju!!
Halva reapriset på denna så jag betalade 90 kronor för den. Eller ja, det drogs pengar från mitt presentkort :P
Sen hade de tag tre betala för två för massa andra varor så jag plockade på mig tre par strumpor. hade inga strumpor till bebisen sen tidigare så det blev bra så här =)
Skönt att kunna fynda lite =)
Sista affären vi skuttade in på i Kista var Stadium, jag var på jakt efter en baddräkt så att jag kan gå och simma. Eller göra vattengympa. Så nu har jag badkläder igen =) Underbart!!

Diinglisar

Ja det ska vara två i i diinglisar. Det är en serie med mjuka gosedjur/snuttefiltar och annat.
Jag har haft svårt att bestämma mig för vilket av djuren man ska satsa på, för roligaste är ju om man har hela serien i samma figur så att säga.

Idag var jag ju på barnens hus och såg hur de hängde och diinglade där =) så jag skickade en bild till sötisen och frågade vad han tyckte. 
Vi tog ett gemensamt beslut att elefanten var sötast och därför håller vi oss nu till den =)Urmysig!!!
Nu ligger den i bebisens låda fram tills vi ska fixa säng och annat och kan lägga den där.

Diinglisar kam man köpa på bland annat 
www.jollyroom.se
eller så klart i diverse barnbutiker!

babyshopping

var idag in en snabbis på Kappahl. 
Skulle bara titta egentligen men de hade billig rea så det slutade med att jag gick därifrån med två söta bodysar.
Köpte den första strl 50 bodyn någonsin.
Jag tror inte att vi får en strl 50 bebis, utan att den kommer vara större. Men nu har vi iaf EN body att dra på den om det skulle vara så att den är mindre. 


Den lilla bruna är strl 50 och kostade hela 35 kr!
Den blå med stjärnor på är strl 68 och kostade hela 50 kr!
Så nu är jag fattig efter dagens shopping ;)

Tittade efter byxor egentligen, men jag vill ha såna där strumporna är fastsydda redan. De är svåra att hitta. Fanns på H&M men bara i rosa/vit. Jag vill inte ha rosa byxor till bebisen, det stretar emot något enormt!! Alla andra färger går bra men just rosa har blivit lite av en hatfärg. Men det kanske lugnar ner sig sen när bebisen kommer.

Babybox

Har idag varit väldigt aktiv på förmiddagen. 
Var först hos BM, mina värden var urusla, precis som jag hade räknat med. Men blodtrycket var perfekt och bebisens hjärtslag lät fint. Nu låg de på 137 slag per minut. =)

Sen var jag på jobbet för ett medarbetarsamtal med chefen. Det gick mycket bra, jag känner att hon verkligen lyssnade på allt som jag hade att säga om scheman, personal och annat.

Efter det gick jag till biblioteket för att skriva ut kvittot för att få ut en babybox.Jag var supernyfiken på innehållet och bara slet upp förpackningen.
Jag valde bort den där stora sophinken man kan få, känner att den inte passar mig/oss och den kommer bara att stå och samla damm.

Innehållet i lådan:En STOR besvikelse. Det är hur mycket reklam som helst för denna babybox och så var det näst intill inget i den. =( Men man ska ju vara glad för det lilla.
Var lite reklamblad, en nappflaska, ett par skedar, ett liiiiiitet paket med pampersblöjor och en viföräldrar tidning.onepiece

Jag har köpt en onepiece till mig själv. Inte en äkta vara men det gör inget. Den är helmysig!!!
Jag köpte den på ellos.se för endast 299 kr!!!Detta är vad jag planerar att ha på mig när jag åker hem från BB.
Jag funderar starkt på att köpa en till sån här onepiece! Finns i flera färger (röd och svart).
Så en svart till kanske. =)
Får se hur det blir!

10 veckor kvar

Jaha...
Då var det bara 10 veckor kvar till beräknad födsel. Iaf om man ska gå på det som ultraljudsdamen sa. Om man ska gå på det som står på nätet så är det bara 9 veckor kvar. Plus eller minus två veckor....
För mig gör det inget om barnet kommer ut senare än planerat. Iaf känns det så just nu.
Jag mår fortfarande bra, har bara ont i ryggen ibland, går med stödstrumpor för säkerhetens skull samt för att jag vet att de fungerar. Tur att det är vinter! Hade det varit sommar så hade jag nog inte varit lika duktig på att ha stödstrumprna.
Nu längtar jag till början av februrari så att vi kan bo i nya lägenheten. =)

De senaste dagarna har jag och sötisen kört mycket bil. Han är så duktig!!
Fortsätter vi i denna takt så kommer han att klara sitt körkort snart tror jag.


Hans bild kommer att vara mycket snyggare än denna iaf =)

I helgen är det jobb som gäller. Har haft två lediga dagar i veckan som var välbehövliga!
Så nu ska jag fixa mig lite innan jobbet.

vecka 30

Barnet

Barnet växer och växer. Nu börjar proportionerna likna ett nyfött barn. Hjärnan växer och veckar ihop sig mer och mer. Nu är det trångt därinne, men barnet kan fortfarande slå kullerbyttor och röra sig ganska fritt. Många mammor säger att om barnet rörde sig mycket i magen är det aktivt även utanför.

Vikt 1 600 gram.

Mamma

Nu har tre fjärdedelar gått av din graviditet, bara tio veckor kvar. Det kan vara bra att fundera lite över hur det kommer att bli när barnet kommit ut. Passa på att göra sånt som du gissar att du inte hinner sedan. Gå på bio, fika med en kompis, gå till tandläkaren eller frisören. Barnets tyngd kan göra det svårt att hålla balansen. Försök tänka på hållningen så att du inte får belastningsskador. Försök att äta allsidig och nyttig mat, det påverkar mer än du tror och du kan må mycket bättre.
lägenhet

Åh herre  min ja, jag vet inte vad?!?!?!!!
Jag kan knappt tro att det är sant men det är det.
Jag och sötisen har köpt en lägenhet!!!
Helt otroligt!!!
Vi har alltså någonstans att bo.
Vi kan äntligen köpa en barnsäng!!!
Vi behöver inte vara oroliga att vi inte ska få bo ifred när bebisen kommer!!
Underbart!!!!!

KOmmer att lägga upp lite bilder sen på lägenheten, Men vi får inte tillträde till den förren 7 februari. 
Men vad jag längtar!!!!
Nu börjar verkligen VÅRAT gemensamma liv!!! =)

Vecka 29

Barnet

Nu börjar det verkligen likna en riktig liten bebis. Pojkar väger ofta lite mer än flickor.

Barnet växer och frodas. Nu är det ungefär lika långt som en vanlig skollinjal, men olika barn är olika långa redan nu. Barnet har antagligen fortfarande inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan.

Vikt 1 400 gram.

Mamma

Barnet och magen fortsätter att växa och det kan kännas som om dina inre organ trängs undan. Fostrets sparkar kan ses utanpå magen. Att känna mycket sparkar är helt normalt. En del känner mindre än andra. Från livmodern ner mot ljumsken går det så kallade livmoderband. När livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut kan du känna en smärta som strålar ut mot ljumsken och blygdläpparna. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över. Kanske känner du av förvärkar? Ett bra sätt att slappna av och dämpa dem är att lägga dig i ett varmt bad. När du slappnar av avtar värkarna.

Pappa/partner

Har du och din partner börjat boa än? Boande innebär att hemmet och rutinerna iordningställs och ses över inför den nya familjemedlemmens ankomst. Ni kanske köper barnvagn, skötbord, vagga och spjälsäng. Tänk på att vissa barnvagnsmodeller måste beställas i god tid. Var ska skötbordet stå? Vilken barnvagn har fått bäst i test? Måste vi ha en ny barnvagn? Vagga kanske ni inte behöver och spjälsängen kan ni kanske vänta med. Bilbarnstol är ett måste om barnet ska färdas i bil.

Boandet innebär kanske också att ni organiserar hemmet på andra sätt. Lagar trasiga möbler. Flyttar, bygger ut eller renoverar? Städar i källaren? Målar om och tapetserar? Eller kanske syr gardiner och vårdar kläder. Allt för att skapa ett välkomnande hem. Gör en lista på vad ni vill ska göras - men ställ inte alltför höga krav på er själva.


köra bil =)

ojoj, nu börjar tiden äntligen att rulla iväg lite. De senaste två veckorna har bara svischat förbi.
Sötisen min har börjat övningsköra. Jag lär honom hur man ska köra bil. Det känns mäktigt och väldigt vuxet. Mer vuxet än att skaffa barn om man får säga så!?

Än så länge har vi inte hunnit köra allt för mycket. Men vi körde i trafiken idag (innan körde vi bara i bostadsområde). Sötisen har kört i alla hastigheter mellan 0-70 och använt alla växlarna. Och självklart så lyckas han på första försöket att få i femmans växel. Medan jag får kämpa som en galning!! (Det är en lite slirig växellåda!) 
Han är så duktig så!! =)

Det känns tryggt inför den kommande förlossningen. Nu vet jag att han klarar att köra oss båda till sjukan, antingen med det magiska rosa kortet i plånboken eller med den gröna skylten på bilen, fram kommer vi iaf!!!


övningskör

idag har vi börjat. Startskottet har gått!!! 
Helt underbart måste jag säga.
Min sötis har börjat övningsköra!!!


Bak på bilen sitter skylten som säger att vi bara övar!
Känns så vuxet på något vis att lära ut hur man kör en bil!!!
Visserligen kan han redan köra. Nu ska vi repetera grunderna och sånt han har glömt bort. 
Idag har vi mest kört runt i området (typ 4 varv) samt övat lite på backning!
Det har gått väldigt bra och jag kände mig lugn hela tiden. Skönt att kunna lita på honom tilll hundra procent.
Men kanske det blir annorlunda sen när vi kör i vanlig trafik? vad vet jag. En dag i taget.

Nu är vi hundvakt och ska vara det hela helgen =)

Vecka 28

Barnet

Nu har barnet stora chanser att överleva om det skulle komma. Barnet har ökat i vikt cirka tio gånger de senaste elva veckorna.

Barnet kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta barn brukar sedan lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i födelsekanalen fast en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Då kan man försöka vända barnet när det är ca 1 månad kvar till förlossningen. Hjärnan börjar forma de olika vecken. Hittills har den varit ganska slät.

Vikt 1 200 gram.

Mamma

Nu börjar tredje trimestern, den sista tredjedelen av graviditeten. Brösten kan börja läcka mjölk. Du kan ha ökat åtta till elva kilo eller mer. En del kvinnor kan känna sig  stora och tunga och ha svårt att röra sig obehindrat. Känsloyttringar och reaktioner kan åter bli starka som i första trimestern.

Pappa/partner

Det kan börja bli tungt för din partner nu. Hon kan känna sig både otymplig och oattraktiv. Tänk på att det kan vara viktigt för henne att få höra vad hon betyder för dig och vad fantastiskt det är att ni ska bli föräldrar.


Barnvagn

Idag har sötisen och jag varit på barnens hus och tittat på barnvagnar.
Jag har en fix ide om att vi ska ha en BRIO. Och helst en med fyra fasta hjul.
Sötisen har hållit med angående hjulen. Men det svåra har varit om vagnen ens skulle gå in i bilen!
Vi har en volvo s40. Det är inte världens största bagageutrymme på den bilen.
Så för att veta så måste man ju prova!!!

Tack och lov så har barnens hus som policy att låta folk prova. Man pantar körkortet medan man provar och ser om vagnen går in i bilen. Helt underbart måste jag säga!! 
Fick som tips av en vän att man kunde göra så och det var ett mycket värdefullt tips! Det hade jag ingen aning om innan.

Så vi gick och tittade på en vagn. Diskuterade lite sinsemellan, diskuterade lite med killen i affären och sen gick ut för att försöka pilla in vagnen i bilen.
Sötisen fick montera bort dittan och dattan (hur enkelt som helst, bara ett knapptryck och sen lossnar saker) och lyckades stuva in vagnen i bilen!!!
När vagnen var instuvad i bilen fanns det faktiskt plats kvar i skuffen för annat! Helt otroligt måste jag säga =) Så nu vet vi att vi kan kolla mer på allvar efter en sådan vagn.
Vi har ännu inte bestämt oss för om vi ska ha en ny eller en begagnad. Det återstår att se =)Sån här vagn var vi och tittade på idag. Nästan samma färg, men helt andra hjul!
bilden tagen från www.brio.se

handling

uff. jag har ont i ryggen. Eller ja, i ryggslutet. På den vänstra sidan och det strålar ner i rumpan. Inte alls skönt. Jag känner mig som en hundraåring när jag får så här.
Igår kväll så masserade min sötis på ryggen och då blev det mycket bättre. Han masserar med en aloevera som värmer muskler och så där. Luktar gott gör det iaf. =)

Idag har jag handlat, mest nödvändga saker. Typ toapapper, vi hade den sista rullen på användning nu så nu kan man gå på toa igen utan att vara orolig att pappret ska ta slut.
Eftersom att det gör ont i ryggen så har jag hängt över vagnen under hela shoppingrundan. Det var lite avlastande men inte tillräckligt. Får smörja lite själv innan jag åker till jobbet tror jag. Hoppas att det går över, blir ås jobbigt att springa i trapporna annars!!

Jag handlade semlor idag. Tänkte tjuvstarta semelsäsongen redan nu. Ska bli mumsigt!!! Blev så himla sugen på semla när jag såg den stå där i affären. Hoppas att den smakar lika gott som den ser ut =)
Får ta en bild på semlan senare...

En ytterst viktig sak jag köpte idag var glödlampor. Vi har en varsin lampa brevid sängen men min sötis har ingen glödlampa i sin. Detta för att jag snodde den :P Men det var bara för att han och N snodde min glödlampa när de bytte lampa i spisen. Jobbigt va?! =) Men nu har jag skruvat dit en lampa till min sötis så han ska kunna se något på morgonen när han kliver upp. Det är lite irriterande när han tänder taklampan klockan halv sex på morgonen! 

Nä, nu ska jag försöka fördriva tiden hemma lite. Ska plocka iordning sopor som jag eventuellt ska be sötisen att gå ut med när han kommer hem. =)

widgetFår se om det funkar... annars får jag väl be sötisen om hjälp.
Jag har ju en widget sen tidigare men minns inte i vilket inlägg jag lade in den.

» Beräknad förlossning 5 april 2012
» Jag är gravid i vecka 26+5 (läs mer)
» Jag har varit gravid i 187 dagar
» Jag har 92 dagar till förlossningen
» Jag har klarat av 67% av graviditeten
» Bebisen väger c:a 1077 gram
» Bebisen är c:a 37 cm
» Stjärntecken: Vädurenvecka 27

dagen innan nyårsafton gick jag in i en ny vecka. Det är vecka 27.
Bara 13 veckor kvar nu.... tiden går fortare än vad man vill medge!!

Barnet

Nu är det lättare att mäta barnets fulla längd inklusive benen. Barnet är cirka 30 centimeter i sin fulla längd. Barnets ögon öppnas efter att ha varit stängda en tid. Det övar att öppna och stänga ögonen. Hörseln utvecklas allt mer och barnet kan hoppa till vid kraftiga ljud eller snabba rörelser från dig. Nu är överlevnadschansen stor om barnet skulle komma ut för tidigt.

Vikt 1 kg.

Mamma

Nu kanske du känner en liten fot som trycker mot magen. Ibland tar barnet spjärn och prövar sina krafter. Du kan känna hur barnet "svarar" när du försiktigt trycker tillbaka. Du kan också börja känna dig tung och få bristningar, så kallade strior på mage och lår. Hittills har det ändå varit ganska bekvämt med en rund liten mage och en bebis som inte buffar till allt för hårt mot revben och insidan av magen.

Klåda

Det är inte ovanligt att gravida drabbas avklåda. Det kan vara hormonerna som påverkar huden eller kanske lider du av vätskebrist. 
I allvarliga fall kan klådan bero på förhöjda levervärden orsakade av graviditeten. Berätta för barnmorskan om din klåda så kan hon hjälpa dig med eventuell behandling.

Pappa/partner

Graviditeten blir än mer verklig med din kvinnas mage som växer och fosterrörelserna som du kan känna utanpå. Tiden för den beräknade förlossningen är inte så långt bort. Många par kan känna att de har fullt upp nu. Kanske har förädragrupperna börjat redan och ni har flera träffar inbokade närmaste tiden. Intervallen mellan besöken till barnmorskan blir också tätare snart. Det kan kännas som att ni behöver planera och ordna med praktiska saker inför förlossningen och förädraskapet. Prata med varandra om era förväntningar, er eventuella oro och andra funderingar ni har. Skriv gärna ner tankar eller frågor ni har och ta med er för att diskutera med barnmorskan vid nästa besök.vecka 26

Barnet

Barnet kan höra ljud och ljudnivån inne i magen som kan nå upp till mer än 80 decibel. Det är ungefär lika livligt som en stökig stadsmiljö.

Barnet lyssnar på ljuden i mammans kropp, magen som kurrar, nysningar och annat som händer. Det lyssnar även på mammans och omgivningens röster.

Vikt 900 gram.

Mamma

Hela kroppen påverkas av graviditeten. Därför är det viktigt för kroppen att vara i god kondition. Motion ökar konditionen och välbefinnandet. Om du är van vid att jogga, simma eller gymnastisera kan du fortsätta med det i samma utsträckning som förut men undvik gärna hård träning och tyngre sporter. Om du inte motionerar regelbundet kan du ta dagliga promenader eller cykelturer. Eller kanske simma någon gång i veckan. Du känner oftast själv vilket tempo som är bra för dig. Det finns även olika gymnastikgrupper för gravida. Hör med din barnmorska!

Åderbråck

En del kvinnor drabbas av åderbråck under graviditeten. Åderbråck är slingrande eller knutformiga utvidgningar av ådrorna på benen, i underlivet eller i ändtarm (hemorrojder). Hemorrojder går tillbaka och brukar försvinna helt efter förlossningen. Om du har besvär av dem under graviditeten finns det lindrande medel att köpa på apoteket, hör med din barnmorska. Åderbråck i underlivet brukar ge svullnad i blygdläpparna och det kan vara svårt att sitta. Besvären brukar kännas mer om du varit uppe en längre stund. Lägg dig och vila då och då. Åderbråck i underlivet stör inte förlossningen. Genom att använda stödstrumpor kan du lindra och förebygga större åderbråck i benen.

Karpaltunnelsyndrom

På grund av att mer vätska samlas i vävnaderna kan det uppstå ett tryck kring nerver och senor som gör ont och ger en domningskänsla ut i händerna, framför allt nattetid. Det kallas karpaltunnelsyndrom. Berätta för din barnmorska om du har besvär av din karpaltunnel. Smärtan och domningarna kan avhjälpas med hjälp av handledsskydd.

Pappa/partner

Motion är viktigt. Det finns många fördelar med att motionera, både för kvinnan, barnet och för dig. För många är det lättare att komma ut om man gör det tillsammans. Ni kan gärna ta promenader tillsammans eller kanske simma.


Lejonkungen

sitter och tittar på lejonkungen som jag fick i julklapp av mormor och morfar.
Jag diggar verkligen alla vassa repliker som man hör. Sånt tänkte man inte alltid p ånär man var yngre. Jag gillar verkligen när simbas pappa säger till simbas mamma att innan soluppgången är han mammans son. hahaha
Torr humor kanske men, men...
Filmen är underbar, färgerna, musiken och språket är så bra! Speciellt musiken!!
Elton John har verkligen gjort underbar musik!!!

julhelgen och nyår

nu ska jag berätta lite vad som har hänt den senaste tiden.

Den 23 december var jag ledig, så jag passade på att ha tvättstuga så allt var rent inför julen.
På dagen gick jag och shoppade lite med F. Sen på kvällen hade jag kvällsmys med sötisen min. Vi åt hemmagjorda räkmackor på kvällen och jag spelade uppesittarbingo.
Om jag vann?? NEJ, så klart inte. Men det är tradition att spela just den dagen.

På julafton började vi dagen på sjukhus, besökte sötisens mormor. Sen åkte vi hem till hans mamma och firade julen där. 

På juldagen firade vi jul hos sötisens pappa. 
Vi åt god mat hos dem båda. Har mufflat i mig julskinka!!! =)

Efter jobbet på juldagen åkte jag och sötisen till västerås för att fira jul hos min familj!
Så annandagen blev det ett tredje julfirande. Ingen julmat då dock men annan god mat =)Mamma och pappas lilla julgran. Den var så liten men ändå så söt.
Vi hade julklappsutdelning och jag fick en eltandborste =)jag vet tyvärr inte hur man ska vända på bilden än. 
(Sötisen har köpt en ny dator och jag har inte lärt mig allt ännu).
sen den 28 december, supertidigt på morgonen, åkte jag och syrran mot linköping för att sälja raketer. Detta är något jag  gjort i 5 år. Helt underbart kul. Jag trivs med det.Jag och sötisen firade nyår i västerås med min lillebror och mellankusin. Sen firade vi det nya året med att ta sovmorgon! =)

God fortsättning på det nya året

RSS 2.0